Voorverslag: Bilzen WW – E. Termien

“Vorm van de dag is bepalend”

Eric Eurlings en Tomas Daumantas, in een verleden T1 en T2 bij Patro, treffen elkaar zondag als tegenstrevers. “We hebben er fantastische seizoenen beleefd. Een paar keer per jaar gaan we met enkele andere ex-Patro-mannen nog uit eten”, lacht het duo. 

Zag je destijds in Daumantas het potentieel om ergens als hoofdtrainer aan de slag te gaan, Eric Eurlings?

Eurlings: “Hij was het soort voetballer waar ik van hield. Als T2 bewees hij meteen kennis van zaken te hebben. Hij schikte zich in zijn rol, maar hij mocht ook een gedeelte van de trainingen voor zijn rekening nemen. Dat creëert een goede band.”

Daumantas: “Van Eric leerde ik vooral het belang van een rustige uitstraling richting de spelersgroep. Ik bouw mijn carrière doelbewust stapsgewijs uit. Na de passage met Eric bij Patro voelde ik dat het tijd was om zelf als hoofdtrainer aan de slag te gaan en momenteel volg ik in Litouwen een Pro License-cursus om zo op termijn proftrainer te worden.”

Is de derde amateurklasse een verademing voor jullie?

Eurlings: “Ik ben tevreden met de zes Limburgse ploegen in de reeks, maar het is positief om ook eens een aantal nieuwe ploegen uit het Brusselse of Antwerpse te bekampen. Het niveau van de reeks lijkt me te zweven tussen het oude Bevordering en eerste provinciale.”

Daumantas: “Vergeet niet dat er zeven ploegen uit eerste provinciale naar deze reeks promoveerden. Dat heeft uiteraard een weerslag op het niveau. Toch merk je wel dat foutjes dit jaar sneller worden afgestraft. Als team moet je veel alerter zijn.”

Als promovendi doen jullie het met een gedeelde derde plaats verre van slecht. Tevreden of zat er nog meer in?

Daumantas: “Ik ben tevreden met ons parcours. Ik heb meermaals mooi combinatievoetbal gezien. En vergeet niet dat we als enige club reeds vier uitwedstrijden hebben gespeeld.”

Eurlings: “Misschien zat er meer in, maar ook ik ben tot nu toe tevreden. Hopelijk komen er snel een aantal bij, zodat we wat vrijer kunnen voetballen.”

Wie wint, blijft in de running voor de eerste periode, niet?

Eurlings: “Ik had nooit gedacht in aanmerking te komen voor dat klassement. Nu we zo ver staan, willen we natuurlijk zo lang mogelijk mee doen.”

Daumantas: “Het kan nochtans snel gaan. Twee keer winnen betekent een gooi doen naar de periodetitel. Maar na twee verliesmatchen kan je al in de grijze zone belanden. Ik denk niet dat ik een geheim verklap als ik stel dat Termien een plek in de top vijf beoogt, maar dat moet ook kunnen met de kern van Bilzen-Waltwilder.”

Met 6 op 6 (tegen Pelt en Wellen) scoort B-W beduidend beter in derby’s dan de 1 op 6 (tegen Wellen en Leopoldsburg) van Termien. Een indicatie?

Daumantas: “Neen, dat moeten we zaterdag meteen rechtzetten.”

Eurlings: “Dat zijn inderdaad slechts statistieken. Vorig seizoen klopte Termien ons twee keer. Het zijn twee voetballende ploegen die geen geheimen meer voor elkaar hebben. De vorm van de dag zal alles bepalen.”

 

BRON: HBVL, 21/10/2017