“Belgisch voetbal herontdekken”

E. Termien bekampt zondag op zijn zompig terrein Houtvenne. De Limburgers kunnen echter niet rekenen op nieuwkomer Ertunc Yildirim, die nog niet speelgerechtigd is.“Met hem wisten we al voor de tweede keer dit seizoen een linksachter weg te plukken bij een Nederlandse profclub. Zo hebben we meteen een gespreksonderwerp op onze nieuwjaarsreceptie, want die gaat zeker door, zelfs als de match wordt afgelast”, zegt bestuurder Ceyssens. (Geert STIENISSEN)

De 19-jarige Yildirim is nog niet speelgerechtigd, maar wel opgetogen met zijn transfer. “In de voorbereiding op het nieuwe seizoen kreeg ik een kans bij het eerste elftal van MVV. Het was wel bijzonder om vanuit de jeugd door te stromen. Een vervolg op die veelbelovende start kwam er niet meteen, waardoor ik nu bewust een stapje terug zet.”

“Dat Tomas Daumantas, mijn vroegere jeugdcoach bij MVV, hier trainer is, speelde zeker mee in mijn beslissing om voor Termien te kiezen. Daarnaast ben ik ervan overtuigd dat mijn vinnigheid en duelkracht eigenschappen zijn die me ver kunnen brengen. Wel moet ik het Belgisch voetbal nog volop herontdekken. In mijn eerste voetbaljaren speelde ik bij Melo Zonhoven en KRC Genk, maar de volgende tien jaar kwam ik voor MVV Maastricht uit. Ook was er een kort Turkse intermezzo. Twee seizoenen geleden speelde ik één jaartje bij de beloften van de profclub Eskisehirspor. Daarbij kwam mijn dubbele Belgische-Turkse nationaliteit wel goed van pas”, getuigt Yildirim, die als arbeider bij Nedcar aan de slag is.

Groot werkpunt

De 20-jarige Lanakenaar Jerome Kroonen maakte in augustus al de overstap van Roda JC, waardoor hij meteen goede raad klaar heeft voor zijn rechtstreekse concurrent op de linksachterpositie.

“Een team zoals het onze, dat verzorgd voetbal wil spelen, is het beste medicijn om weer spelvreugde te beleven”, vertelt hij. “Maar het wordt sowieso wennen. Het grootste verschil tussen het Nederlands en het Belgisch voetbal is de spelopvatting. Bij Roda JC werden we verplicht om de voetballende oplossing te kiezen, terwijl er bij een Belgische club meer realiteitszin wordt gevraagd. Het is niet altijd makkelijk om de juiste keuze te maken, zeker als dat betekent dat die bal soms met een lange haal naar voren moet. Dat wordt het grootste werkpunt.”

Ferhat Teker en Niels Van Caubergh zitten een schorsing uit.

DE KERN: Bruno, Slegers, Vanoppen, Hustinx, Philipsen, Kroonen, Croonen, Pulinx, Voorn, Jeunen, Piras, Ulenaers, Bloemen, Yildiz, Baur.

BRON: HBVL, 06/01/18